Στο ίχνος των Πελοποννησιακών Καλντεριμιών
(Στεμνίτσα-Δημητσάνα): Ένα Ταξίδι Αφηγηματικής Περιπέτειας

Το ταξίδι μας ξεκινά από το χωριό της Στεμνίτσας, το χωριό των χρυσοχόων και της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας του 1821, ένα σημείο όπου συναντώνται πολλοί ταξιδιωτικοί δρόμοι. Ξεκινάμε από τον οικισμό και ακολουθούμε έναν χωματόδρομο που αγκαλιάζει την πλαγιά κάτω από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Στεμνίτσας-Δημητσάνας. Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ένας ξύλινος διακινητήρας μας οδηγεί στο πρώτο μονοπάτι, τον αρχαίο δρόμο προς το μοναστήρι Προδρόμου.

Αυτό το μονοπάτι είναι καλογραμμένο και τοπικά χτισμένο, διασχίζοντας μια περιοχή που κάποτε καλλιεργούνταν, με κεντρικό σημείο την πηγή Καμάρι. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο για λίγο, φτάνοντας στην Μεταμόρφωση Σωτήρα, όπου οι κρήνες και η θέα του φαραγγιού μας κρατούν για λίγη ώρα. Στη συνέχεια,προχωράμε στον καλντερίμι που οδηγεί στη Μονή Προδρόμου.

Διασχίζοντας τον βράχο όπου βρίσκεται το μοναστήρι (που είναι επισκέψιμο καθημερινά) και ακολουθώντας το μονοπάτι σημασμένο με και καλντερίμι για το μεγαλύτερο μέρος του, συνεχίζουμε μέχρι τη Δημητσάνα. Περνάμε τον ποταμό με μια εντυπωσιακή μικρή τσιμεντένια γέφυρα και ανηφορίζουμε προς την Παλιά Μονή Φιλοσόφου και στη συνέχεια προς τη Νέα Μονή Φιλοσόφου.

Μετά από μια σύντομη ανάπαυση στη Νέα Μονή Φιλοσόφου, κατευθυνόμαστε προς τη Δημητσάνα, περνώντας μέσα από διάφορους δρόμους και δρομάκια. Περνάμε τη δυτική όχθη της χαράδρας, πάνω από παλιά αγροκτήματα, φτάνοντας στο Γεφύρι της Μονόπορης. Αλλάζουμε όχθη με τη βοήθεια της γέφυρας και ακολουθούμε τον παλιό μονοπάτι προς τη Δημητσάνα, με προορισμό το μουσείο υδροκίνησης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομμής ακολουθούμε το σήμα σήμανση διαδρομμής Στεμνίτσα - Δημητσάνα.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε: https://menalontrail.eu/el/

Εικόνες απο το menalon trail στην διαδρομή Στεμνίτσα - Δημητσάνα

Καθώς διασχίζετε τα μονοπάτια, ανακαλύπτετε τα ίχνη της παλιάς Πελοποννησιακής ιστορίας και του πολιτισμού που έζησε εκεί. Το μονοπάτι που περνά από τη Μονή Προδρόμου σας οδηγεί μέσα από μια εντυπωσιακή χαράδρα με καταρράκτες και κοίτες ποταμών, προσφέροντας σας τοπία που κόβουν την ανάσα.

Ο προορισμός σας, η Δημητσάνα, σας υποδέχεται με τον εμπορικό πυρήνα της και τα καλντερίμια της, μια μαγική διαδρομή μέσα από τα οποία θα προσεγγίσετε το κέντρο του χωριού.

Κατά τη διάρκεια αυτού του απίστευτα αφηγηματικού ταξιδιού, θα αισθανθείτε την πνοή της ιστορίας, την ομορφιά της φύσης και τη μαγεία της πεζοπορίας. Και στο τέλος, όταν φτάσετε στον προορισμό σας, θα έχετε ανακαλύψει περισσότερα από απλά τον προορισμό.

Συνεχίστε να περιπλανιέστε σε αυτήν την πεζοπορική αφηγηματική περιπέτεια, αφήνοντας τα ίχνη σας στα μονοπάτια και αφηγηματικά σημεία του τόπου. Η Ελλάδα περιμένει να ανακαλύψετε την ομορφιά της με τον δικό σας τρόπο και να γίνετε μέρος της αξέχαστης ιστορίας της.